Advies van de sterren met behulp van je horoscoop

Al sinds mensenheugenis wordt de stand van de sterren gebruikt. Vroeger gebruikten zeevaarders al diverse sterrenbeelden om hun positie op open zee te bepalen. Indien zichtbaar, zijn sterren een handig navigatiemiddel wanneer je geen land in zicht hebt en niet de beschikking hebt over een kompas, radar of ander navigatiesysteem. Ook voor de landbouw werd handig gebruik gemaakt van de sterren. Zo wist men precies wanneer er gezaaid of geoogst kon worden. Maar ook voor andere doeleinden werden de sterren gebruikt. Men kwam erachter dat het aantal zichtbare sterrenbeelden in de loop van het jaar veranderde. Op een gegeven moment begon men deze sterrenbeelden ook te gebruiken. Tegenwoordig kan je altijd je horoscoop raadplegen en beschik je altijd over het advies van de sterren.

kaart van de horoscopen

De 13 sterrenbeelden van de Dierenriem

Astrologen bepalen je horoscoop op basis van je sterrenbeeld. Je sterrenbeeld wordt bepaald door de dag van het jaar waarop je bent geboren. De Dierenriem bestaat uit totaal 13 tekens, waarop de sterrenbeelden gebaseerd zijn. Een oplettende lezer zal nu opmerken dat er slechts 12 sterrenbeelden zijn, terwijl er 13 tekens op de Dierenriem bestaan. Dit klopt. Eén van deze tekens, de Slangendrager, wordt door astrologen niet erkent. Dit is de oorzaak dat je dus geen Slangendrager als sterrenbeeld kunt hebben. De Ram wordt als startteken van de Dierenriem gezien. Dit doet men omdat de periode van de Ram start op dezelfde dag als de lente (de voorjaarsequinox). Op deze dag, 21 maart, zijn het aantal lichturen precies gelijk aan het aantal uren dat het donker is. Alle sterrenbeelden zijn dus als volgt:

 • Ram (21 maart tot en met 20 april)
 • Stier (21 april tot en met 21 mei)
 • Tweelingen (22 mei tot en met 21 juni)
 • Kreeft (22 juni tot en met 22 juli)
 • Leeuw (23 juli tot en met 23 augustus)
 • Maagd (24 augustus tot en met 23 september)
 • Weegschaal (24 september tot en met 23 oktober)
 • Schorpioen (24 oktober tot en met 22 november)
 • Boogschutter (23 november tot en met 21 december)
 • Steenbok (22 december tot en met 20 januari)
 • Waterman (21 januari tot en met 18 februari)
 • Vissen (19 februari tot en met 20 maart)

 

De uitgebreide variant van je sterrenbeeld

Wanneer je je sterrenbeeld verder uitbreidt, kom je uiteindelijk tot je horoscoop. Je horoscoop bestaat uit een aantal onderdelen. Zo heb je het sterrenbeeld zelf, de zon, maan en acht aanvullende planeten. De planeten vertellen je meer over jouw persoonlijke eigenschappen, psychologische behoeftes en hoe jouw persoonlijke ontwikkeling verloopt. De zon in je horoscoop vertegenwoordigd jouw figuurlijke kern. Dit wordt gecombineerd met het teken waaronder je geboren bent. Dit teken is weer belangrijk voor jouw persoonlijke kwaliteiten en bepaalt welke je kunt ontwikkelen. De zon geeft jouw eigen kernkwaliteiten weer. Deze kernkwaliteiten moet je goed herkennen, omdat dit de talenten zijn die je verder dient te ontwikkelen. Je gevoelsleven wordt bepaald door je maan. De acht aanvullende planeten vertegenwoordigen elk weer een ander aspect van jouw zijn. Zo wordt je manier van praten en denkwijze bepaald door de stand van Mercurius. De planeet Venus bepaalt weer hoe belangrijk jij het vindt dat andere mensen jou mogen.